Ehl-i BeytAhirzaman OlaylarıAhirzaman SavaşlarıDeccalin Çıkışı

EHLİBEYT AHLAKI İLE CENNET KOKAN REYHAN OLMAK…

EHLİBEYT AHLAKI İLE CENNET KOKAN REYHAN OLMAK

Gençler de çok fazla enerji, çalışma gayreti, İslam’a hizmet etme isteği var. Bu özelliklerden eğer doğru düzgün istifade edilirse, gençlerin çok kıymetli oldukları anlaşılacaktır. Gençliğin farklı bir özelliği de var ki, değişme ve tahavvül halleri çok yüksek. Kişi yaşlandıkça bu değişme gücü hataları düzeltme kabiliyeti azalıyor. Onun için eğer genç toplumun enerjileri doğru kullanılarsa çok güzel sonuçlar elde edilecektir.

Gençler hakkı bulduklarında hakka sarılma olasıkları çok daha yüksektir. Bu nedenle gençler bu halde okumalarını çoğaltsalar ve bu kabiliyetlerinin farkına varsalar yapabilecekleri şeyler çok daha büyüktür. Analiz yeteneklerini iyi kullansınlar, işittikleri şeyleri iyice düşünsünler ve hakkı iyi araştırıp taasubtan uzak dursunlar. Ehlibeyt (a.s)’ın yoluna yönelen gençlere tavsiyelerim şudur ki; özellikle Ehlibeyt (a.s)’ın ahlakları ile ahlaklansınlar. Bunu temel başlık olarak söylüyorum. Ama cüzileştirirsek Ehlibeyt (a.s)’ın ahlakı ile ahlaklandıkları zaman bütün iyilikleri yapmaya gayret gösterecek ve bütün kötülüklerden geri kalmaya gayret edeceklerdir. Böyle oldukları zaman nefsi Rahmani  olurlar. Nefsi Rahmani oldukları taktirde cennet dahi o nefsin güzelliklerinin yanında küçük kalır. Vakıa suresinde Allah, insanları birkaç gruba ayırır. Bir grup iyiler ve bir grup daha iyiler. İnşallah vakıa suresinde bu ayeti araştırın. O daha iyi olan insanlara. “Ferevhun ve reyhanun ve cennetün naim”der. Ayetullah Cevadı Amuli bu ayeti tefsir ederken der ki:

Bu mertebede olan bir şahıs kendisi olur Reyhan, kendisi olur cennet yani nefisleri olur reyhan gibi. Reyhan kelimesi arapça dilinde kullanıldığı zaman, hem kokusunun güzelliğinden hem de görüntüsünün güzelliğine vurgu yapılır. Bir şeyin  çok güzel ve çok değerli, her yönden kamil olduğunu  aktarmak istediklerinde reyhana atıf yapılır. Yani Kuranı Mübindeki, bu daha iyi olanlar Revhu reyhandırlar. Kuran onları revhu reyhana benzetmekte. Bu yüzden bu gençlere tavsiyem odur ki: Hazır kendilerinde bu kabiliyet de bulunurken, reyhanlara benzemeleri ve Kuranın tabiri ile nefislerini cennetten öte hale getirmeleridir.

Ahlak üzerine En önemli meselelerden biriside şudur: Mektepte  ahlaka ve hak hukuka çok önem verilmiştir. Kuran bazı meseleleri öneririken bir ciddiyet ile öneriyor: Kıyamet var kesin olarak sorgulanacaksınız meselesinde, Allah c.c sekiz tane yemin eder ve sonra der ki Kıyamet var. Yani konuya bir ciddiyet vermek ister. Ama Ahlak husussunda on bir tane yemin eder ve buyurur ki, Ahlak sahibi olan kurtulur, ahlak sahibi olmayan kaybeder diye. Dikkat edin lütfen Kıyamet gibi önemli bir meseleye sekiz yemin edilirken, Ahlak konusuna on bir yemin ediliyor. Şems Suresini okursanız bu yeminleri göreceksiniz on bir tane yeminden sonra buyuruyor ki: Kesin ve kesin o nefsi arındıran ve temizleyen kimse kazanmış ve felaha yetişmiş ve nefsi temizlemeyen kimse de kaybetmiştir diyor. Anlamı budur ki ahlaklı olursan felaha yetişirsin ahlaksız olursan kaybedersin. Hak ve hukuk ahlak işte bu kadar önemlidir.

İkinci bir hususa da Ehlibeyt (a.s) mektebinde ve islam’da çok önem verilmiştir. İlki onların ahlakı ile ahlaklanmaları ikincisi de haklara riayet etmeleri. İmam.Seccad (a.s)’ın Risaletül Hukuk isminde bir eseri var. Hz.Seccad (a.s)’ın hak hukuk üzerine sözlerinden oluşuyor. Hatta havyaların, kuşların, ağaçların, cemadatların hakları ve ana baba, insanların hakları bu risalede zikir ediliyor. Dediğim gibi İmam.Seccad a.s bir kitap yazıyor  bu konuda Risaletul hukuk diye. Hak ve hukuk öyle önemlidir ki hadislerimiz bu konuda çokça vardır. Birini aktarmak istiyorum: İmam.Sadık (a.s)’dan nasihat istendiğinde İmam buyuruyor: İnsanın yada müminin (lafzı kesin olarak hatırlamıyorum) İnsan üzerindeki hakları 70 tanedir ki en azı; kendin için istediğini onun için de isteyesin ve kendin için istemediğini onun için de istemeyesin .Dikkat edin en küçük olanı budur! Diğer hakların büyüklüğünü siz düşünün. Örneğin kimse istemez kendisine hakaret edilsin. bunu istemediğin zaman bu hadis gereği üstüne hak oluyor sende kimseye hakaret etmeyesin. İsteğim odur ki: onların ahlakı ile ahlaklanın ve haklara riayet edin.

 

Seyyid Ali Huseyni Bohti

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu